Jedálniček

Aktuálny jedálny lístok - (pozrieť/stiahnuť)

 

ALERGÉNY:

  1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).
  2. Kôrovce a výrobky z nich.
  3. Vajcia a výrobky z nich.,
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Arašidy a výrobky z nich.
  6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  7. Mlieko a výrobky z neho.
  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9. Zeler a výrobky z neho.
  10. Horčica a výrobky z nej.
  11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  14. Mäkkýše a výrobky z nich.

 

Stravná jednotka na celý deň je 1,27€.

Desiata:   0,30€
Obed:       0,72€
Olovrant:  0,25€

Stravné uhrádza zákonný zástupca dieťaťa mesačne vopred, najneskôr do 20. dňa bežného mesiaca na mesiac nasledujúci.

Metodické usmernenie k zásadám pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania odporúčané pri zostavovaní vzorových jedálnych lístkov podľa záverov z celoslovenskej porady metodikov pre školské stravovanie konanej dňa 23.11.2000 v Trenčíne. Materiál bol spracovaný Metodickou radou pre školské stravovanie a upravený na základe odporúčaní MZ SRčc. SOZO – 7195/2000/ŠZÚ SR.

 
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania

• Časová štruktúra jedálnych lístkov

V rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom – so zníženou dávkou mäsa, 2 odlahcovacie jedlá / 1 s múcnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom /. Odlahcovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúca podávat v pondelok.

• Obsahová štruktúra pokrmov

  1. Pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené z mias jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi.
  2. Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi mias s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
  3. Pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka a mliečnych výrobkov i vajec.
  4. Múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocie a pod. Polievky k tomuto typu hlavných jedál podávať výdatné strukovinové, zeleninové, prípadne i s obsahom mäsa a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu.

• Všeobecné zásady

  1. Prívarky odporúčame zaraďovať 2x do mesiaca s využitím najmä strukovín.
  2. Zvýšiť frekvenciu podávania strukovín aj vo forme podávania šalátov resp. ako súčasť zeleninových šalátov.
  3. Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny / má byť iba raz do týždňa pri podávaní 5 obedov.
  4. Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni .
  5. Zelenina má byť na jedálnom lístku denne, z toho ako šaláty pri piatich obedoch 2x, 1x ako zeleninová obloha k jedlu. Uprednostňujeme podávanie čerstvej zeleniny s prídavkami cibule, pažítky, petržlenovej vňate, jogurtu a najmä citrónovej šťavy s pridaním rastlinných olejov určených na použitie bez tepelnej úpravy.
  6. Ryby podávať 1x v týždni.
  7. Obilniny – krúpky, ovsené vločky, pohánka, sója, kukurica, uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň raz v týždni, strukoviny 1 až 2x v týždni / polievky, prívarky, šaláty, hlavné jedlá, súčasť pokrmov so zníženou dávkou mäsa a zeleninových pokrmov/.
  8. Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni v nadväznosti na jedálny lístok.
  9. Múčniky pripravujeme hlavne z ovocia, tvarohu a mlieka.
  10. Ku každému hlavnému jedlu sa má podávať nápoj.
  11. Chlieb nesmie nahrádzať varené prílohy. Uprednostňujeme chlieb z celozrnnej múky/tmavé druhy chleba/.
  12. Do jedálnych lístkov zaraďujeme mäso čerstvé: hydinové, bravčové, hovädzie, jahňacie, ryby. Údené mäsá a údeniny sa do jedálnych lístkov na materských škôlkach nezaraďujú .
  13. Na raňajky, desiatu a olovrant má byť prevažne čierny chlieb.
  14. Pokrmy sa majú pripravovať na oleji. Ako prídavok do hotových pokrmov /polievok a prívarkov/ na zvýšenie ich biologickej hodnoty je vhodné použiť čerstvé maslo. Do polievok odporúčame strúhať syr /tvrdý/ , závarky z droždia, zelené vňate.
  15. Pokrmy, šaláty, kompóty, polievky dopĺňame vitamínom C v prirodzenej forme.
  16. Ovocie zaraďujeme tak často, ako nám to dovolí finančný limit na nákup potravín.
  17. Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov, uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy sýtivé a ľahko stráviteľné. Zabezpečujeme rôznorodosť chutí.

• V školskom stravovaní je zakázané podávať

- mleté mäsá, vrátane mletých rýb z obchodnej siete
- zabíjačkovú kašu
- tlačenku
- surové mäsá typu biftek
- pečeňový syr
- vnútornosti okrem bravčovej pečene, hydinovej pečene a sŕdc
- nadmerne slané ryby a rybie výrobky
- huby s výnimkou húb z distribučnej siete
- nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich
- bryndzu
- tepelne nespracované mäkké údenárske výrobky
- všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch

ms-hlinik-email-info


podporujeme-unicef

prazdniny

pre-rodicov

PRIPRAVUJEME

PRE VAŠE DETI

Dozvedieť sa viac

AKTUÁLNE

INFORMÁCIE

Dozvedieť sa viac

PODPORTE

NAŠU ŠKOLU

Dozvedieť sa viac

TLAČIVÁ

DOKUMENTY

Dozvedieť sa viac